Info om Goa

Den lilla delstaten Goa, 60 mil söder om Mumbai (Bombay) längs med Indiska västkusten där 1.4 miljoner invånare är till hälften ett vitkalkat, avspänt Sydeuropa och till hälften ett exotiskt intensivt Asien. Ger en bra mjukstart för den som är nyfiken på Indien, ”India light”.

Här finns höga kokospalmer, härliga sandstränder, gröna risfält och en liten huvudstad, Panjim som får tankarna att fara mot Sydeuropa. Det är inte så konstigt, för i 450 år var Goa en portugisisk koloni, ända till 1961 levde man här ett eget liv vid sidan av det brittiska Indien.

Här finns precis som i övriga Indien lösa kor på gatorna (och ibland även på stranden, under solparasollen bjuds ju svalkande skugga…) rökelsedoft och pinglande tempelklockor. Goa har många egenheter som man inte hittar i övriga Indien, här äter man fläskkött, dricker portvin och feni som är ett brännvin gjort på cashew- eller kokosnötter.

Här är 40% av befolkningen kristen och kyrkorna sätter större prägel än hindutemplen och moske´erna på landskapet och samhällena. 
I övriga Indien bär kvinnor mestadels sari eller tunika/byxa men här ser man många kvinnor i byxor, kjol, blus eller klänning. Vänligen respektera Dress-code i Indien, tight top o bar mage är okey men inte djupa urringningar, korta kjolar eller korta shorts.

I Indien blir kanske allting ej precis exakt som man planerat, så vänligen res med ett öppet sinne för alla intryck och möten med människor, djur, dofter, ljud, syner och smaker.

%d bloggare gillar detta: